Professor:
Juan Carlos Castelló Meliá. Doctor per la universitat de València. Professor de filosofia de secundària i creador de l’assignatura “Violència de Gènere” (Projecte Interdisciplinar), des del curs 2018-2019.
Comprometre’s a impartir una formació integral per al desenvolupament dels alumnes/as tant des del punt de vista intel·lectual com personal, creant ciutadans compromesos. És imprescindible tractar directament la violència de gènere a les aules perquè ni tan sols en classes com les d’ètica o valors s’esmenta aquesta greu problemàtica. L’objectiu de la creació d’aquesta assignatura és “entrenar” la mirada dels alumnes/as perquè identifiquen el sexisme i la violència de gènere en la vida quotidiana a més de la seua intel·ligència per a detectar les violències en totes les metamorfosis i canvis amb els quals tracta de camuflar-se per a perpetuar-se. Abans de res que a través d’aquesta assignatura l’alumnat siga capaç de descobrir a l’home sexista i denunciar la violència contra les dones.
- OBJECTIUS PRINCIPALS
- A) Com crear i adequar al centre del professorat participant l’assignatura o matèria (optativa) denominada “violència de gènere”. Elaborar una programació didàctica pràctica adient.
- B) Anàlisi i interpretació del sexisme i les seues metamorfosis al sistema educatiu, tant en primària com en secundària, tant en general com en els centres concrets del professorat participant en el curs.
- CONTINGUT
2.1 El sexisme. Aproximació conceptual
2.1.a Sexisme i violència de gènere
2.1.b Arrels del sexisme
2.1.c Microviolència i macroviolència
2.2 El sexisme al sistema educatiu: estructura i dinàmica
2.2.a El sexisme és estructural
2.2.b El sexisme és curricular
2.2.c El sexisme és comportamental
2.3 És el meu centre sexista?
2.3.a Pràctica: grau de sexisme, aspectes sexistes (espais, currículum, poder, etc.)
2.3.b Què hem descobert al meu centre? Què podem fer per millorar-lo?
2.4 De la necessitat d’una matèria denominada “violència de gènere”
2.4.a Dissenyar una programació realista
2.4.b Propostes i activitats
CURS SEMIPRESENCIAL (30H)
-Part presencial (o virtual, segons covid): 10 hores. Dies: 15, 22, 29 d’abril i 6 de maig. Horari presencial: de 18:00 a 20:30
-Part no presencial (treball actiu: anàlisis sexisme al centre, programació): 20 hores. Durant el mes d’abril i maig
INSCRIPCIÓ
Col·legiats/des CDLVC: 30€
Resta: 50€
Interessats/des remetre fitxa d’inscripció a cdlvalencia@cdlvalencia.org